1. PRE-ÀGAPE: CUISINE CONCRÈTE

El 2003, Gràcia Territori Sonor va acollir el procés de desenvolupament tècnic d’un projecte que l’artista Maria Durán estava realitzant com a treball final del Màster d’Arts Digitals de la Universitat Pompeu Fabra. Es tractava de construir el prototip d’una cuina en la qual es poguessin cuinar tota mena de plats i que fos al mateix temps un instrument musical electrònic. Per establir una analogia, podíem dir que es tractava d’una reactable la manipulació de la qual resultava gastronòmicament productiva. El projecte es deia CUISINE CONCRÈTE, i feia l’ullet a Pierre Schaeffer, a Luigi Russolo i a Dadà, servint-se de la tecnologia digital. L’aposta de Gràcia Territori Sonor pel projecte es va mantenir durant tot el procés de laboratori i, un cop la Cuisine Concrète va ser una realitat física testada i preparada per viatjar, vàrem acompanyar el projecte en la seva difusió pública. En primer lloc, presentant la Cuisine Concrète en concert durant el Festival LEM, el 15 d’octubre de 2004 i a continuació, proposant el projecte per al Sónar 2005. Si en el LEM el plat resultant del concert va ser un salmorejo a la manera cordovesa, al Sónar el públic va poder tastar un steak tartar preparat pel cuiner Jordi Vilà. La Cuisine Concrète es va produir fins al 2011 en nombrosos festivals espanyols i també a Portugal i Argentina. El 2011 l’artista va donar per conclosa l’experiència i aquell artefacte ambulant generador d’objectes sonors i plats deliciosos perfumats amb un subtil sentit de l’humor, va passar a la llegenda.

Justament el 2005, després del Sónar, quan la Cuisine Concrète s’emancipava i començava la seva llarga gira, Gràcia Territori Sonor va començar una nova aposta sònicogastronòmica que arriba fins avui: Àgape.

Hem considerat de gran interès publicar en aquest bloc la memòria completa de l’experiment de Maria Durán. Estem segurs que ho trobareu tan interessant com nosaltres.

Podeu trobar un divertit interactiu de la Cuisine Concrète Aquí.

I  podeu descarregar la memòria en pdf: Maria Duran – Cuisine Concrète 2003-2011

Deja un comentario