ÀGAPE és un projecte-laboratori de recerca cultural, iniciat el 2005 i basat en els conceptes d’hibridació sensorial i de maridatge disciplinar. El seu punt de partença és l’anàlisi del fet gastronòmic en tant que factor d’ancoratge cultural i camp d’exploracions artístiques, antropològiques i científiques. Aquesta constatació deriva en una doble línia de recerca i d’execució artística a través de treballs de camp que es materialitzen en propostes específiques de degustació (culinària, poètica, sonora, escènica…). ÀGAPE és una iniciativa de Gràcia Territori Sonor que en el decurs d’aquests anys ha convidat a cuiners, gastrònoms, investigadors i artistes de diverses disciplines a formular hipòtesis de treball i a desenvolupar projectes específics arreu del territori català.
Aquest treball de recerca, exploració i creació es basa en una sèrie d’eixos fonamentals: -L’exploració sinestèsica, o la necessitat de crear ponts i passos a través entre les diverses formes d’experiència sensorial. -La síntesi de disciplines artístiques, atenent al camp gastronòmic com a part integrant d’aquesta síntesi i com a privilegiat fenòmen multisensorial. -La recerca patrimonial, tant pel que fa als fenòmens antropològics i culturals (l’estacionalitat i la proximitat de les matèries primeres -km 0-, els diversos rituals i pràctiques associades a l’el·laboració i el consum gastronòmic) com als productes i les pràctiques artístiques (formes d’expressió, llenguatges, llegats autòctons) -La metodologia de laboratori i de treball en progrés, encaminada a fer d’ÀGAPE una plataforma d’investigació i creació artística contínua. Des del 2005 aquest laboratori ha anat integrant de forma creixent criteris i processos d’innovació i d’interrelació amb les noves tecnologies, com ara programes d’intel·ligència artificial, tècniques de cuina mol·lecular i paràmetres d’atzar controlat.
Pingback: Agenda | bertapuigdemasa